اشاره: نوشته زیر ترجمه‌ای بود از مجموعه گفت و گو‌‌هایی چاپ شده در مجله «مووی میکر» که در تاریخ‌ ۱۴ فروردین ۱۳۸۳ با عنوان «دام‌هاى هالیوود» به چاپ رسید.

الیوت دیویس (مدیر فیلمبردارى)

  • ترس

دوست دارم در بین فیلم‌هاى تولید عظیم همیشه چند فیلم کم هزینه کار کنم چون سر این دسته از فیلم‌ها چیزهایى یاد مى‌گیرم که مى‌توانم در فیلم‌هاى پرخرج‌تر از آنها استفاده کنم. در فیلم‌هاى پرخرج معمولاً همه چیز بر مبناى ترس پیش مى‌رود. همه سعى مى‌کنند هر طورى که شده خودشان را از دید بقیه مخفى کنند و کارها و اشتباهشان را بپوشانند. همه از انجام کار مى‌ترسند. به همین دلیل فکر مى‌کنم تنها راهى که مى‌توان به شیوه‌اى هنرمندانه به افشا، توضیح و توجیه خودتان بربیایید کار کردن در فیلم‌هاى کم خرج و مستقل است.

  • راه هاى یک هنرمند

من هیچ وقت خودم را فیلمبردار نمى‌دانم. من یک هنرمندم. اگر کسى از من بپرسد که چه کاره بوده‌اى، به او خواهم گفت قبل از هر چیزى هنرمندى بوده‌ام که از طریق فیلمبردارى به بیان دیدگاه‌ها و اندیشه‌هاى خودم پرداختم. این همان عاملى است که مرا به انجام کار تشویق مى‌کند. اگر چنین چیزى الهامبخش شما نباشد مطمئن باشید کارهاى شما در سطح آثار معمولى و پیش پاافتاده مى‌شود و کاملاً معلوم است که سرسرى به آنها پرداخته‌اید.

  • اهمیت منبع الهام

تمام آثار هنرمندانه مى‌باید از منبع الهام سرچشمه بگیرند و بهترین منبع الهام از همکارى الهامبخش یک کارگردان با‌هوش، هوشیار با یک فیلمبردار خلاق و مستعد حاصل مى‌شود. مطمئن باشید چنین رابطه‌اى که یکی از طرفینش از عنصر خاصى الهام مى‌گیرد کاملاً به چشم مى‌آید و به خوبى بازتاب این منبع الهام در این رابطه قابل مشاهده است و اگر هر دو طرف این رابطه به طور هماهنگ ایده‌ها و اندیشه‌هاى نابى داشته باشند قطعاً نتیجه کار عالى‌تر مى‌شود.

  • ورود

براى ورود به سیستم و جریان کار، آدم‌هاى مختلف قصه‌هاى متعددى را برایتان تعریف مى‌کنند. خود من از معمارى به دنیاى سینما آمدم و آدم‌‌هاى دیگر از راه‌هاى دیگر. من مهندس معمار بودم و اگر خانواده‌تان در آن حرفه جایگاه استوار داشته باشند و به آن مشغول باشند شما هم به راحتى جذب آن مى‌شوید. من همین طورى وارد دنیاى کار شدم. معتقدم به تحقق درآمدن و مجسم ساختن ایده‌ها و چیزهایى که بهتان الهام مى‌شود همان چیزى است که مى‌باید همواره به خاطر داشته باشید آن را محقق کنید.

  • دام‌هاى هالیوود

فکر مى‌کنم بدترین اتفاقى که ممکن است براى یک فیلمساز تازه کار غیر‌آمریکایى روى دهد این است که با شیوه تجارى هالیوود وسوسه شود و در دام دنیاى هالیوود بیفتد. البته این مسئله شامل حال همه فیلمسازانى مى‌شود که کارهاى مبتکرانه و خلاقانه ارائه داده‌اند. اگر به کارنامه تمام این کارگردان‌ها نگاه کنید متوجه مى‌شوید که همگى‌شان با مرگى تدریجى و آرام از صحنه فیلمسازى محو شده‌اند.

  • زیبایى هالیوود

چیز خوبى که در هالیوود وجود دارد این است که مى‌تواند پولش را خرج کند و من فکر مى‌کنم این همان آرزویى است که تمام فیلمسازان مى‌باید در سرشان باشد: اینکه به شیوه‌اى سرمایه را از هالیوود بیرون بکشند اما غرق آن نشوند. استیون سودربرگ نمونه فوق‌العاده‌اى از این کارگردان‌ها است اگرچه من نمى‌توانم او را نمونه واقعى این مسئله به حساب بیاورم. او موفقیت‌هاى تجارى چشمگیر و ویژه‌اى را در کارنامه‌اش داشته که همه را مدیون توانایى شخصیت منحصر به فرد خودش و پروژه‌هایى که انتخاب مى‌کند و همکارانى که برمى‌گزیند، است. شما باید در عرصه سینما به چنین جایگاهى برسید اما او کارش را و جایگاهش را از فیلمى مثل «جنسیت، دروغ و نوار ویدئو» به دست آورد و معتقدم چنین چیزى نیز مى باید از آمال و آرزوهاى سینماگران باشد.

فیلـم‌شناسى الیوت دیویس: اربابان داگ تاون (۲۰۰۵)، آواز عاشقانه اى براى بابى لانگ (۲۰۰۴)، سیزده (۲۰۰۳)، خرزهره سفید (۲۰۰۲)، چهل روز و چهل شب (۲۰۰۲)، من سام هستم (۲۰۰۱)، سربازان شاد (۲۰۰۱)، بهترین چیز بعدى (۲۰۰۰)، روشنش کن (۱۹۹۹)، نیروى طبیعت (۱۹۹۹)، صبحانه قهرمانان (۱۹۹۹)، خارج از دید (۱۹۹۸)، بزرگتر از زندگى (۱۹۹۶) و سپر شیشه‌اى (۱۹۹۴)، دلقک را بجنبان (۱۹۹۲)، نشانه هاى حیات (۱۹۸۹)، شهر آبى (۱۹۸۶) روزاستقلال (۱۹۷۵) و…

دیوید برنباوم (فیلمنامه‌نویس)

  • جلوه‌هاى اشتیاق

درباره چیزهایى که دوست دارید بنویسید. فیلمنامه فیلمى را بنویسد که دوست دارید وقتى به سینما مى روید چیزى شبیه آن را روى پرده ببینید. معمولاً تماشاگران به راحتى متوجه مى‌شوند که شما در پى کاسبکارى بوده‌اید یا نه. اگر واقعاً درباره چیزهایى که به آنها معتقدید و دوستشان دارید، بنویسید وقتى نوشته شما به فیلم تبدیل شد قطعاً با فیلم خوبى سروکار خواهید داشت. کسانى که فیلم مى‌سازند عشاق فیلم  هستند. من فکر مى‌کنم کسانى که فیلم مى‌سازند، دست به ساخت فیلم‌هایى مى‌زنند که از بچگى عاشقشان بوده‌اند و با عشق آنها بزرگ شده‌اند. با تماشاى فیلم‌ها بزرگ مى‌شوید و مى‌خواهید نسبت به آنها واکنش نشان دهید و دوست دارید آثارى شبیه آنها بسازید.

  • نوشتن دشوار است

نوشتن کار سختى است. براى همین اگر واقعاً بنشینید و تمام حواستان را معطوف چیز خاصى بکنید مطمئناً این کار پیامد‌هاى متفاوتى را به دنبال خواهد داشت.

فیلم‌شـناسى دیوید برنباوم: سرگذشت اسپایدرویک (۲۰۰۶)، آکادمى زوم (۲۰۰۵)، خانه اربابى جن‌زده (۲۰۰۳)، جن (۲۰۰۳).

دیدگاهتان را بنویسید

لطفاً دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

16 − 6 =